Csak a férfiak rendelkeznek prosztatával. Előfordulhat, hogy mindenhol találkozik prosztatával kapcsolatos információkkal, különösen az azt érintő betegségekkel. De tudja, hogy lényegében mi is az, és milyen folyamatokért felelős a férfi testben? Amikor az Egyesült Királyságban 2016-ban kampányt tartottak a prosztatarákról, kiderült, hogy a férfiak 92% - a nem tudta, hogy mi a prosztata, és 54% -a nem tudta, hogy hol található a férfi szervezetében. Hogy van ezzel Ön? Mindenesetre itt minden információt megtalál róla, amire csak szüksége lehet.

Valójában mi is a prosztata?

Egy kis mirigy, amely nagy hatással van a férfi életminőségére. "Dülmirigy" - nek is nevezik, és a férfi reproduktív rendszerének része. A húgyhólyag alatt, és a medence izomzat felett helyezkedik el, a péniszgyökér és a végbél között. A húgycső egy részét is körülveszi. A húgycső azon részét, amely áthalad a prosztatán, prosztata húgycsőnek nevezik, és körülbelül 3 cm hosszú. Normál mérete a dióhoz, vagy a szelídgesztenyéhez hasonlítható, amely 20-30 gramm súlyú.

Az életkor előrehaladtával a prosztata megváltoztathatja a méretét – növekedése a legtöbb férfi esetében normális és természetes része az öregedésnek. Negyven év után eléri a sárgabarack-, hatvan év után pedig a citrom méretét. A "prosztata" szó görög kifejezésből származik, "aki az előtt áll", és leírja a prosztata helyzetét. Egy alexandriai orvos, Herophilus, akit gyakran az anatómia apjának neveznek, Kr. e. a 3. században így nevezte el a prosztatát.

A prosztata funkciói

 1. Fő funkciója a prosztataváladék termelése, amely a herékből származó spermával és más mirigyekből származó folyadékokkal együtt alkotja az ejakulátumot. Ez a folyadék a spermák teljes mennyiségének egyharmadát teszi ki, és különböző enzimeket, cinket és citromsavat tartalmaz.
 2. A prosztata belsejében sima izomsejtek vannak, amelyek az ejakuláció során összezsugorodnak, és a folyadékot a húgycsőbe nyomják.
 3. A prosztata kiválasztódása fontos a spermiumok megfelelő működéséhez, és ezért hozzájárul a férfiak termékenységéhez. Ez a tejes folyadék például specifikus antigént (PSA) tartalmaz. Fontos szerepet játszik, mivel lehetővé teszi, hogy a sperma folyékony állapotban maradjon és beússzon a méhbe.
 4. A prosztata elzárja a húgycsövet az ejakuláció során, hogy megakadályozza a sperma bejutását a húgyhólyagba, és elzárja az ondóvezetéket a vizelés során, hogy a vizelet ne jusson oda.
 5. A tesztoszteron (férfi nemi hormon) a prosztatában adihidrotesztoszteron biológiailag aktív formájává alakul át. Többek között a hajhullásért is felelős.
 6. A prosztatát a férfi G-pontjának is nevezik, ami a szexuális élvezet központja. A prosztata stimulálásával nagy intenzitású orgazmusok is előidézhetők.

Mivel a prosztata sok funkcióval rendelkezik, megkívánja, hogy a férfiak mindent megtegyenek annak egészségéért. Valójában az állapota nagymértékben befolyásolja a nemi funkciókat, a termékenységet és a vizeletet.

Honnan tudjuk, hogy valami nincs rendben a prosztatával?

Mivel körülveszi a húgycső egy részét, a megnagyobbodott prosztata összenyomhatja ezt a csövet. Vizeléskor ez problémákat okoz. Ezért a vizelet áramlása talán a prosztata-problémák legjobb mutatója. A vizeletáramlás megváltozásának több oka is lehet:

 1. jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, azaz a jóindulatú prosztata hiperplázia
 2. prosztatagyulladás, amely a prosztata gyulladása, vagy fertőzése
 3. prosztatarák

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (jóindulatú prosztata hiperplázia)

Gyakran előforduló prosztatamegnagyobbodásról van szó. Általában a 30 éves férfiaknál kezd kialakulni, tünetei leggyakrabban csak ötven éves kor után jelentkeznek. Ez a fajta megnagyobbodás nagyon gyakori, minél magasabb az életkor, annál nagyobb a megnagyobbodott prosztata előfordulása. Bár tünetei csak az 50 év feletti férfiak mintegy felénél jelentkeznek, csak 10% -uknak van szüksége orvosi, vagy sebészeti beavatkozásra. Mivel ennél a betegségnél megnő a mirigy, összenyomhatja a prosztata közepén áthaladó húgycsövet. Ez megakadályozhatja a vizelet kifolyását a húgycsőből. Ez a vizelet lassú áramlását, a vizelet kialakulásának problémáit, valamint gyakori vizelési ingert okozhat (mivel a vizelet egy része a húgyhólyagban marad). Súlyosabb problémák közé tartoznak a húgyúti fertőzések, és a húgycső teljes elzáródása.

A diagnózis meghatározása

Az orvos diagnózist állít fel a beteg tünetei és tesztjei alapján, amelyek közé tartozik:

a rektális vizsgálat - meghatározza, hogy a prosztata megnagyobbodott-e

a vizeletvizsgálat

a vérvizsgálat

Bizonyos esetekben az orvos továbbra is kérheti:

a vizeletsugár mérését – mérik a vizelet sebességét és mennyiségét

a vizelet mennyiségének vizsgálatát - meghatározza, hogy vizelés során kiürült-e a húgyhólyag, vagy maradt benne vizelet

Kezelés

A jóindulatú prosztata-hiperplázia kezelése gyakran szükségtelen, de az orvosnak végső szava van. Ha szükséges, ez magában foglalhatja:

Alfa-blokkolókkal történő kezelés - ezek felszabadítják a prosztata sima izmait és ezáltal a húgycsövet. A mellékhatások közé tartozik a fejfájás, a nemi érdeklődés csökkenése, valamint az ejakulációs problémák.

Transzuretrális prosztata reszekció - A műtét során egy speciális eszköz kerül a péniszen keresztül a húgycsőbe. Egy eszköz segítségével az orvos elhajlítja a prosztata belső részét, hogy felszabaduljon a vizelet a húgyhólyagból.

Lézeres eljárás - ezt helyi érzéstelenítéssel lehet elvégezni, ami során eltávolítják a prosztata blokkoló részét

Mikrohullámú eljárás - a lézerhez hasonló, azonban nem lézersugarat, hanem mikrohullámú energiát használnak.

Prosztatagyulladás

Akut prosztatagyulladás

Ez a prosztata bakteriális fertőzése. Általában ugyanazok a baktériumok okozzák, mint a húgyúti fertőzést, vagy a szexuális úton terjedő betegségeket. A baktériumok a vérből bejuthatnak a prosztatába. Bármilyen életkorú férfiaknál előfordulhatnak. A következő tünetei lehetnek: hidegrázás, láz, medence fájdalom, fájdalmas vizelés, vér a vizeletben, csökkent vizeletáramlás, húgyhólyag-ürítési problémák, vizelési nehézség, fokozott vizelési gyakoriság, fájdalmas magömlés, vér a spermában, nemi szervek-, herék-, és végbélfájdalom. Az orvosok általában antibiotikumos kezelést választanak, és azt javasolják, hogy a beteg fogyasszon több folyadékot.

Krónikus prosztatagyulladás

Ez egy prosztatagyulladás, amely időközönként megismétlődik. Általában nem kapcsolódik valódi bakteriális fertőzéshez, vizsont hasonló fájdalmakat idéz elő, és nem megy végbe láz és hidegrázás nélkül. Sok esetben az okai nem ismertek.

Prosztatarák

A férfiak egyik leggyakoribb ráktípusa. Általában a prosztatarák lassan nő, a legtöbb férfi esetében a korai szakaszában tünetmentes. Kezdetben a prosztatára korlátozódik, ahol nem okoz súlyosabb károsodást. A prosztatarák egyes típusai lassan nőnek, és minimális, vagy semmilyen kezelést nem vesznek igénybe. Más, agresszív típusok gyorsan terjedhetnek - a prosztataráksejtek kezeletlen módon kezdenek növekedni.Tünetei nagyon hasonlítanak a jóindulatú prosztatahiperplázia tüneteire. Ezek a következők:

● a vizelet-, vagy a húgyhólyag kiürítésével kapcsolatos problémák

● gyenge vizeletáramlás

● hiányos hólyagürítés érzése

● gyakrabban kell vizelni, különösen éjszaka

● hirtelen vágy a vizeletre, ami olyan erős, hogy néha a férfi nem jut el az illemhelyre

● hátfájás

● kismedencei fájdalom

● vér az ejakulátumban

● erekciós probléma (merevedési zavar)

● megmagyarázhatatlan fogyás

Érdekes tény, hogy sok férfi prosztatarákban hal meg, de nem a következményei miatt.

Kezelés

Minden egyes esetet külön-külön kezelnek, mivel mindenkinél máshogyan fejlődik a betegség. A legtöbb állapot nem igényel kezelést. Csak akkor kezdenek kezelést, ha a rák súlyosbodásának jeleit mutatja. Amikor eldönti, hogy melyik kezelés a legjobb az Ön számára, kezelőorvosa megvizsgálja a rák típusát és méretét, a stádiumát, az általános egészségi állapotát és azt, hogy a rák átterjedt-e a test más részeire. Magában foglalhatja:

 1. "Vak várakozás" - mivel általában olyan sokáig tart, amennyi ideig a prosztatarák kifejlődik, sok orvos választja kezelési lehetőségként.
 2. Fájdalomcsillapítók és hormonális gyógyszerek a rák növekedésének elfojtására.
 3. Aktív megfigyelés - a prosztata-specifikus antigén szintjének megfigyelése.
 4. Sugárterápia - Az ionizáló sugárzás a rákos sejteket érinti.
 5. Krioterápia - a rákos sejtek fagyasztással történő elpusztítása.
 6. Kemoterápia - gyógyszerellátás a rákos sejtek elpusztítására.
 7. Radikális prosztatektómia - a prosztata eltávolítása, és a húgycső a húgyhólyagtól való elvarrása.

Mely férfiak a leginkább veszélyeztetettebbek a prosztatarák által

● 50 év feletti életkor

● Afro-amerikai-, karibi- és afrikai származás

● Azoknál a férfiaknál, akiknek három egyenes ágú rokonja prosztatarákkal rendelkezik, 10-szer nagyobb esély van a prosztatarák kialakulására.

● Férfiak, akik sok vörös húst, vagy magas zsírtartalmú tejterméket fogyasztanak.

Ezzel hozzájárulhat prosztatája egészségéhez

Saw palmetto

Számunkra "Fűrészpálma" - ez a gyógynövény a törpe pálmafa gyümölcséből származik. A vizelési problémák enyhítésére szolgál, beleértve a megnagyobbodott prosztata által okozott problémákat is. A fűrészpálma fehér virágokkal rendelkezik, amelyek sárga érlelést eredményeznek, és az érlelés után pirosas-barnává válnak, majd orvosi célokra szárítják őket. A fűrészpálma összetételét alkotó hatóanyagok a zsírsavak, a növényi szterinek és a flavonoidok. A kutatások arra utalnak, hogy a fűrészpálma a testoszteron szintjét is befolyásolja a szervezetben, és csökkentheti a prosztatarák növekedését elősegítő enzim mennyiségét.

Nagy csalán

A csalán gyökere javítja a jóindulatú prosztata hiperplázia néhány tünetét, és Európában gyakran használják. Gyulladáscsökkentő hatású, és pozitív hatással van a vese kiválasztására, valamint a húgyúi rendszer funkcióira.

Cink

Fontos ásványi anyag, amely segít megelőzni a tesztoszteron dihidrotesztoszteronra való átváltozását, ami lassítja a prosztata sejtek növekedését. Az említett növényi összetevőket a cinkkel együtt a Zerex Prostanax táplálék-kiegészítő tartalmazza. Normalizálja a prosztata funkcióját, segít optimalizálni a húgyutak működését, elősegíti a haj növekedését.