Zerex Blog

Őszintén elkészített cikkek a legfontosabb dolgokról, amelyeket mindenkinek tudnia kell az egészségéről.

Válasszon témát a menüből, ami jelenleg leginkább érdekli.

Egészség

Öt ok arra, hogy miért mondjunk „nemet“ az energiaitalok fogyasztására

A cikk szerzője: zerex.hu 09.08.2020 00:00 oet-ok-arra-hogy-miert-mondjunk-nemet-az-energiaitalok-fogyasztasara

Éberség, jobb összpontosító képesség, vagy harc a fáradtság ellen - az energiaitalok minderre használhatók.  De ismeri az érme másik oldalát is?

Mégha ezek az italok rendkívül népszerűek is, gyakran megfeledkezünk azokról a hatásaikról, amelyeknek valószínűleg nem fog örülni. Emellett az energiaitalokat helyettesítő, sokkal egészségesebb termékek is beszerezhetők, mint pl. az energianövelő étrend-kiegészítők, de  a fáradtság csökkentéséhez megfelelő tornagyakorlatok is rendelkezésre állnak.

#1 Ó, az a cukor

Egyáltalán nem tartozik a kivételek közé, hogy egyetlen doboz, bármely boltban beszerezhető energiaitalban 14-17 kocka cukor található. Az energiaitalok rendszeres fogyasztásával tehát előkészíthetjük a terepet a túlsúlyosságnak vagy akár a cukorbetegségnek is. Igen, ezeknek az italoknak a cukor nélküli, „light“ verziói is elérhetők. Ne feledje azonban, hogy a cukrot az íz miatt valamilyen módon, leggyakrabban édesítőszerek hozzáadásával, pótolni kell - szintetikus édesítőszerekkel.

#2 Akár egy elefánt számára is megfelelő koffein adag

Az italban található, két- vagy több kávénak megfelelő koffein adag a legnagyobb szárazföldi emlősnek is elegendő volna. A caffeine informer szerint az energiaitalok koffeintartalma játszva meghaladja akár a 300 milligrammot is. Tudta, hogy egy átlagos felnőtt számára a napi biztonságos koffeinadag 200 mg? Ez azt jelenti, hogy egyetlen energiaital elfogyasztása mellett már a reggeli kávéra sem marad „hely“. A túlzott koffeinbevitel gyakran remegést, idegességet, alvászavart, ingerültséget okoz. A koffeinbevitel gyakori vagy rendszeres túllépése negatív hatást gyakorol a szív- és érrendszerre.

#3 Gyermekei látják és követik a szokásait

Ha gyermekei előtt fogyaszt energiaitalt, amelyet azzal magyaráz, hogy ez azért szükséges, hogy többet dolgozhasson, tulajdonképpen az ital  fogyasztására tanítja őket. A gyermeke a későbbiekben a vizsgákra vagy írásbeli tesztekre történő  felkészülésnél szintén energiaital fogyasztására szokhat rá. Gondoljuk át, hogy egy ilyen nagy adag koffein milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. A szakemberek szerint az energiaitalokban lévő nagy koffein adagok káros hatást gyakorolnak a gyermek szív- és érrendszerére, idegrendszerére, emésztőrendszerére, veséjére és endokrin rendszerére. (Forrás: WebMD).

#4 Könnyen (és egészségesen) helyettesíthetők

A fáradtság és a kimerültség arra utalnak, hogy a szervezete valamiből hiányt szenved:

  • alvás - a szervezet naponta legalább 8 óra alvást igényel - az olyan típusú kifogások, hogy „nekem 5 óra alvás elegendő“, a hormonok számára nem elfogadhatók,
  • mozgás - a naponta tornával vagy a friss levegőn végzett sétával töltött félóra kiváló hatással van a szervezetre, amely így még a nagyobb energiahiányt is képes kiküszöbölni,
  • a vitaminok és ásványok formájában bevitt megfelelő tápanyag egész nap éberen tarthatja.

TIPP: Az L-triptofán egy természetes esszenciális aminosav, amelyet manapság főleg a munkájuk miatt túlhajszolt emberek alkalmaznak. Leginkább arról ismert, hogy befolyással van az agyi szerotonin-szintézisre. Az emberi testben együttműködik a B6-vitaminnal. Segíti az immunrendszer, az idegrendszer és az agy helyes működését.

#5 Energiaitalok helyett energianövelő készítmények

A természetes étrend-kiegészítők jó szolgálatot tehetnek az energia növelése és a fáradtság csökkentése terén. Melyek ezek? Választhatja a magnézium és a B6-vitamin kombinációját, amely a kimerültség és fáradtság csökkentésének kedvelt párosa. Elősegítik a helyes anyagcserét, amely rendkívüli fontos szerepet játszik az energiaképződésnél. Ezen felül képes javítani a mentális közérzetet, tehát az álmatagság megszüntetése mellett jobb hangulatot is biztosít. Ez a verzió még a vegán étrendet követők számára is megfelel.



Zerex Blog arrow
Zerex Blog arrow