Erotikopédia - Fogalomszótár

Mint az emberi tevékenységek összes ágazatának, a szexnek, az erotikának és az ezzel kapcsolatos intim életnek is megvan a saját szótára. Tudja például, mi a különbség egy urológus és egy szexológus között?

Afrodiziákum - afrodiziákum olyan anyagként definiálható, amely hat az érzékszervekre, szexuálisan izgató, erotikus hangulatot és vágyat kelt. Már a neve is elárulja, hogy az afrodiziákum fogalom Görögországból származik, a szerelem, termékenység és szépség istennőjéről, „Afrodita“-ról kapta nevét. Afrodiziákumot ismerünk ital, étel vagy vágyfokozó parfüm formájában,amelyek az elmén keresztül hatnak. Ezen kívül léteznek ún. pszicho-fiziológiai stimulánsai az elmének, amelyek az érzékekre hatnak, mint a – látás, szaglás, tapintás és hallás.

Vágyfokozó parfümök- vágyfokozó parfümök természetes afrodiziákumot tartalmaznak, amely biztosítja az azonnali szexuális vonzalmat. A helyesen kiválasztott aróma segít elcsábítani, és megszerezni a a potenciális partner szimpátiáját. A minőségi vágyfokozó parfümöknek köszönhetően attraktívabbnak fog hatni, és nagyobb önbizalma lesz.

Andropauza – Férfi „klimax“ az andropauza, hasonlóképpen, mint a női klimax kellemetlen mellékhatásai vannak, amire a férfiaknak fel kell készülni. Az újabb orvosi irodalomban az andropauza – a férfiak öregedés szindrómája LOH (LOH - Late Onset Hypogonadism) rövidítéssel van jelölve. Az andropauza kísérő tünete a a tesztoszteron hormon csökkenése, a csökkant libidó, fáradtság, kimerültség, idegesség. Csökken az izomtömeg, növekszik a zsírszövet, a férfiak híznak. Kezdetét veszi a csontritkulás- oszteoporózis. Lehetséges a hiányzó tesztoszteront pótolni a Zerex Ultragold-nak köszönhetően.

Autoerotika – avagy a maszturbáció/önkielégítés, csinálhatja férfi is és nő is. Ez olyan aktivitás, amelynél a szexuális ingerlés az esetek nagy részében orgazmussal végződik.

Biszexualitás - a bi szó = kettős, sexus = az egyén szexuális nemi orintációja (úgynevezett biszexuális) másik egyén fele mindkét nem iránt körülbelül azonos arányban. Ez a fogalom jelöli a nem meghatározott szexuális orientációt a homoszexualitás és heteroszexualitás között.

G pont – erotogén zóna a hüvelyben - idegvégződések gócpontja, amelynek a létezése nincs bizonyítva, de az ellenkezője sincs. Némelyik nőnél ennek a területnek a stimulációja az orgazmus gyorsabb eléréséhez vezet.Ernst Gräfenberg után, egy német orvos után nevezték el, aki erről az erotogén zónáról elsőként írt cikkében 1950-ben. A Gpont egy kis babnyi szivacs, ami szexuális izgalom hatására megduzzad. A G pont a férfiaknál a herzacskó és az ánusz között helyezkedik el, perineumnak is nevezik.

Ejakulácia - az ondó kilövellése a férfi hímvesszőből. Az ejakulációhoz / magömléshez közösülés vagy maszturbáció vezet vagy a spontán magömlés (pollúció) éjszaka következik be orgazmus érzésének kíséretében

Erekció - olyan folyamat, amely hasonlítható egy olyan hidraulikus folyamathoz, amelyet hormonok és idegek szabályoznak. Ezek lehetővé teszik a vér áramlását és tárolását a pénisz barlangos testében. Ez fokozott nyomást vált ki, valamint a pénisz keménységének és merevségének kialakulását eredményezi. Egyszerűen mondva a pénisz megmerevedik és meghosszabbodik az erekció során. Ugyanakkor az erekció növeli a húgycső átmérőjét, és lehetővé teszi a sperma gyorsabb kijutását.

Erektilis diszfunkció – avagy a merevedési zavar a hímvessző merevedésének elégtelensége vagy annak teljes hiánya, ami lehetetlenné teszi a közösülést. Az erektilis diszfunkció oka lehet fizikai betegség vagy pszichogén eredetű.

Organikus erektilis diszfunkció – ez az állapot akkor áll fenn, amikor betegség, műtét vagy baleset hatására az erek vagy idegszálak, amelyek ellátják a péniszt megkárosodnak, vagy megbomlik a test hormonháztartása. Szintén okozhatja néhány gyógyszer nemkívánatos mellékhatása is.

Pszichogén erektilis diszfunkció - lehet félelem, stressz, felindultság vagy csalódás következménye is. Sokszor okozhatja a " a kudarctól való félelem" – a férfi kétségei, hogy a közösülésnél nem elégíti ki partnerét.

Erotikus segédeszközök – olyan tárgyak, amelyeket általában a maszturbációnál használnak, vagy szexuális érintkezés során, hogy intenzívebb legyen a szexuális élmény így javítva és változatossá téve az intím életet. Ezen segédeszközök használata rendszerint a szezuális kielégüéshez vezet.Az erotikus segédeszközök közé tartoznak : afrodiziákumok, anális golyó, análkúp, dildo, péniszgyűrű, sikosító gél, felfújható baba,vagína, vákuumos pumpa, vénuszgolyók, vibrációs tojás, vibrátor, stb.

Erotika – a latin eroticus szóból származik – érintve a nemi szerelmet, erős- testi szerelem, a szerelem istene, minden, ami kapcsolatos a nemi élettel és szerelemmel. Kultivált megnyilvánulása a szerelem kinyilvánításának. Különböző formáit a kulturális és történelmi tények befolyásolják.

Erotogén zónák – minden olyan hely a testen, amelyeknek simogatása és szeretgetése számodra szexuálisan izgató. A szexuális élmény nem korlátozódik a nemi szervekre, alapvetően az egész test lehetne egy nagy erogén zóna- fülcimpa, nyak, nyakszirt. Nagyon érzékeny például a mellbimbó.

Exhibicionizmus - nemi perverzió, amikor az illető nyilvános helyen meztelenkedik, leggyakrabban előforduló szexuális eltérés amely a nemi szervek mutogatásából és az ellnkező nemű személy előtti maszturbációból áll. Az exhibicionista ember általában nem kommunikál. Ha mégis próbálkozik, vulgáris szavakkal, erőszakos gesztusokkal, akkor szexuális agresszorról beszélhetünk.

Fetisizmus – a betegségek nemzetközi meghatározása szerint a a fetisizmus élettelen tárgy használata, mint például az izgatószer a szexuális izgalmi állapot vagy a szexuális kielégültség elérésére. Számos fétis kapcsolódik az emberi testhez, például ruhadarabok vagy cipők. Más gyakori anyagokat jellemzi struktúrájuk, mint a gumi,műanyag vagy a bőr. Bizonyos esetekben csak a szokásos módon növelik a nemi izgalmat.

Frigiditás – hidegség, főleg szexuális hidegég – az ún. Szexuális frigiditás vagy frigiditas sexualis, abban nyilvánul meg, hogy csökken a nemi aktivitás és az orgzmus elérésére képtelen. Lehet lelki vagy testi oka is.

Heteroszexualitás – a heteros (más, különböző) görög szó és a latin főnév sexus (nem), kombinációja, szószerint azt jelenti, hogy másnemű. Szintén nevezik heteroszexuális orientációnak az orvosi és szexuológiai szakterminológiában, ha valaki főleg vagy kizárólag erotikusan az ellentétes nemhez vonzódik,ami általában érzelmi téren is megnyilvánul, intenzíven éli meg a jelentős kapcsolatot az ellentétes nemű személlyel, képes beleszeretni, általában vágyódik a fiziakai közelség után és az orgazmushoz vezető tevékenységek után.

Homoszexualitás - szexuális orientáció azonos nemű egyén iránt.

Impotencia – Az impotencia tartós probléma, ha egy férfi képtelen az erekcióra, vagy nem tudja megtartani azt a közösülés tetőpontjáig. Ez nem vonatkozik az időnkénti erekciós problémákra, amit átélhet az összes férfi – például akkor, ha kialvatlan vagy túl sok alkoholt fogyasztott. Az impotencia olyan kényes, hosszú távú probléma, amely hátrányosan befolyásolja a partnerek életminőségét. Tágabb értelemben az impotencia szó több más jelet is tartalmaz: merevedési zavarok, meddőség, férfiak ejakulációnak a képtelensége, orgazmus nélküli férfi ejakuláció, szexuális tevékenységre való késztetés hiánya, ...

Kámaszutra - ősi indiai szöveg, amely az emberi szexualitással foglalkozik. A szöveg szerzője az indiai filozófus, Mallanág Vatsjayana, aki a 4. és a 6. század között élt. A Kámaszutra könyv nem csak szexuális pozíciók gyűjteménye. Ez az indiai tanítás sokkal összetettebb, és van esztétikai értéke. A Kámaszutra tanításának alappillére : szeretet, kölcsönösség, fegyelem. A modern szexuális útmutatót Zerexsutra-nak hívják. Ha kreatív és fantáziadús szeretne lenni , vagy még jobb szexuális partner, akkor ez a könyv az Ön számára az igazi. A ZEREXSUTRA elvezeti a szexuális technikák útvesztőjében, amelyek új szikrát visznek életébe.

Kegel gyakorlatok - amelyeket Arnold Kegel női orvos talált ki és gyakran értelmetlen speciális gyakorlatokat foglal magában, amelyek tökéletesen hatnak az ún. PC izomra. A Kegel gyakorlat az 1920-as években jött létre, és a szüléskor előforduló kisebb anatómiai eltéréseket javította. Fokozatosan azonban férfiak is megszerették, akik így jobban képesek irányítani az erekciójukat és korai magömlésüket, ami nyomós ok, amiért sokan úgy döntenek, hogy tornázzák a Kegel gyakorlatokat . A gyakorlat egy ritmikus, azaz rendszeres izomfeszülésből áll – konkrétan a PC-izoméból és annak utólagos ellazításából.

Libidó – vagy szexuális ösztön, ami szexuális vágy. Ez a veleszülettett reflexek egymásutánja, amelyeket a hormonális aktivitás befolyásol, amely felnőtteknél vágyat kelt szexuális közösülésre. Néha szexuális „étvágynak is nevezik“. Ha a libido csökken, a szex utáni vágyunk is csökken. Ez a probléma érinti a nőket és a férfiakat is.

Mazochizmus - az osztrák író Sacher-Masocha (1836-1895) szerint a szadomazochizmus formája, amelynél az adott személy (mazochista) azt élvezi, ha partnerét megalázza és kínozza. Egyesek csak akkor lesznek szexuálisan kielégültek, ha ők vannak kínozva. A mazochistánál társul az izgalmi állapot a lelki vagy testi fájadalommal. Tágabb értelemben a mazochizmus olyan tulajdonság, amikor az illető tűri a fájdalmat, amelyet elkerülhetne, vagy keresi az életben a kínzást.

Maszturbáció – vagy önkielégítés, illetve onanizálás saját nemi szervek saját (autoerotizmus)vagy partnere kezével, vagy szexuális segédeszközökkel történő ingerlése, melynek során a közösülés nélkül jut el az orgazmusig.

Menopauza – átmenti kor, klimax. A nő életének olyan szakasza, amikor a petefészkek működése fokozatosan abbamarad, és a menstruációs ciklus véget ér. Hormonális változásokon megy át, melynek kísérő jelensége a nemi hormonok termelődésének csökkenése. A menstruációs ciklus rendszertelen lesz, majd elmarad.

Monogámia – olyan házassági forma, amelyben egy férfi és egy nő van. Természettudományi szempontból utal két azonos típusú élőlény egész életen át tartó és kizárólagos reproduktív közösségére. A természettudósok különbséget tesznek a szexuális és a társadalmi monogámia között. Az állandó partnerhez tartozók elsősorban az utódok nevelésére szolgálnak, de más szexuális kapcsolatokat is engedélyeznek. A monogámiával ellentétes a poligámia vagy a többnejűség.

Körülmetélés - körülmetélés alatt értendő a fityma eltávolítása, ami a makkot takarja. A körülmetélés után ideális esetben az egész makk beleértve a permét is, ki van takarva. A perem után már nem keletkezik bőrredő, amiben nem ülepszik le a szmegma. A szmegma kellemetlen szagú túrós fehér anyag, amely akár a fityma gyakori tisztísánál is előfordulhat, ahol gyulladást vagy akár rákot is okozhat.

Orgazmus - vagy szexuális kielégülés a nemi élvezetek tetőpontja, kellemes, pszichológiai vagy emocionális reakció a szexuális ingerre, amelyet intenzív fiziológiai reakció is követ. A férfinél a kielégülés egyértelmű, az ondó kilövellése a nagyszerű jele. A nőknél az orgazmus a hüvely és a méh külső rész rendszeres összehúzódásában nyivánul meg. Az összehúzódások száma 3-12, de lehet akár több is.

Parafília - szexuális deviancia / szexuális perverzió, amiről akkor beszélünk, ha hosszabb ideig - legalább hat hónapig – előforduló rendkívüli szexuálisan izgató fantáziák, szexuális kényszeres szükségletek vagy viselkedésformák, amelyek olyan szokatlan tárgyakhoz kapcsolódnak, amelyek nem személyek, és önmaga vagy a másik szenvedésére szolgálnak, gyerekek vagy más személyek bántalmazására, akik nem tudnak vagy nem hajlandók ebbe beleegyezni.

Pedofília – professzionális szempontból tartós vagy hosszan tartó erotikus hajlam vagy affinitás főleg vagy kizárólag nem felnőtt személyek iránt, lehetnek fiúk és lányok is.

Pénisz - egy külsődleges férfi nemi szerv, amely szivacsszerű szövetből áll. A pénisz egész hosszában három szivacsos szerkezetű test fut végig: két barlangos test és egy szivacsos test . A pénisz makkal végződik (glans penis),amelyen áthalad a húgycső. A pénisz felületén szabadon mozgatható bőrréteg van – a fityma.

Nemi szervek - (lat. organa genitalia) az urogenitális rendszer alrendszere; reproduktív szervek rendszere.

Poligámia – együttélés több nővel egyidejőleg, többnejűség. Olyan házasság, ahol valamelyik félnek több partnere van egyidejűleg, általában a férfinak van több felesége. A modern világban a poligámia túlnyomórészben a moszlimoknál és hinduistáknál van, de némelyik afrikai országban is.

Erekciózavar – vagy erektilis diszfunkció (régiesen impotencia) olyan állapot, amikor a férfi nem képes elérni a közösüléshez szükséges erekciót (merevedést). Létezik átmeneti vagy tartós (krónikus) erektilis diszfunkció.

Potencia – A potencia szó a latin potencia szóból származik, és elsődlegesen hatalmat, teljesítőképességet,alkalmasságot, a közösülés lehetőségét és biológiailag lehetséges megtermékenyítést jelent.

Korai magömlés - a latin "Ejaculatio praecox" kifejezéssel jelölik. Ez egy ejakuláció, ami minimális szexuális ingerlés hatására következik be – vagy akár a behatolás előtt, akár röviddel azután (1-2 perc). A statisztikai adatok szerint a korai ejakuláció olyan probléma, amely a felnőtt férfiak (18 évesek) 20% -át érinti. Nemcsak a férfiakat, de a partnerüket is nyugtalanítja, amely a szexuális és partneri kapcsolat romlásához vezethet.

Megszakított közösülés - lat. Coitus interruptus kifejezésből, szexuális praktika/ technika, amelynek az a lényege, hogy a hímvesszőt kihúzzák a hüvelyből közvetlenül az ejakuláció előtt. Használják a férfi állóképességének növeléséhez, vagy az ejakuláció késleltetéséhez, a korai magömlés megelőzéséhez vagy mint a fogamzásgátlás egyik formáját.

Prosztata - egy kis mirigy, amelynek fő funkciója a prosztata folyadék kiválasztása, amely a sperma egyik összetevője. A végbél, a húgyhólyag és a pénisz között helyezkedik el. A prosztata közepén húzódik a húgyhólyag, amely kivezeti a vizeletet a húgyhólyagból. A prosztata a tejfolyadék részét képezi, amely táplálékként szolgál a sperma számára - így biztosítva a hosszabb életet. Ejakuláció során a herezacskóban létrejött spermium egy vas-deferens csatornán keresztül távozik a prosztatába. Ezután a prosztata bezáródik, és ezt a folyadékot a húgycsőbe tolja. A prosztata nagysága dióhoz hasonlítható, és súlya körülbelül 20 gramm. Az életkor előrehaladtával nőhet, ami a legtöbb férfi számára az öregedés normális része.

Szadizmus – perverzió, ami a partner kínzásában nyilvánul meg vagy kényszeres képzelgés kegyetlenségről, ami szükséges a szexuális kielégüléshez. A szadizmus a szadomazochizmus formája, amely a szexuális ösztön kielégítéséhez vezet a szexuális partner testi vagy lelki kínzásával, a szóbeli agresszión túl a harapás, bántalmazás, verés, fojtogatás esetleg gyilkosság.

Szexuológus – a szexuálisélettel való elégedetlenség mély nyomait vizsgálja, amely a pszichikából ered. Abba n különbözik a pszichológustól, aki csak tanácsot ad, hogy orvosságot is előírhat. A szexuológuhoz úgy, minta pszichiáterhez sem kell ajánlás a házi orvostól. A szexuológus felkeresése akkor ajánlott, ha a következő problémákkal küzd: erekciózavar, pl. erektitlis diszfunkció, libidó csökkenése vagy a szexuális vágy elvesztése, korai magömlés, fájdalmas közösülés, vagy fájdalom az orgazmusnál, szexuális egyet nem értés, impotencia vagy problémák a szexuális orientációval.

Szodómia - vagy a szexuális perverzió - eredetileg olyan vallásos kifejezés, amely társadalmilag elfogadhatatlan szexuális magatartást, például orális szexet, anális szexet, azonos neműek szexét vagy szexuális kapcsolatot jelent az állatokkal. A múltban a bűncselekmény típusának megjelölésére is használták.

Sztriptíz – exkluzív szórakozás, amelynél a táncos meztelenre vetkőzik.

Swingers - vagy swinger party, olyan szimpatizánsok közös akciója, akik egymás között szexuális partnert cserélnek, párok vagy egyedülálló nők. A swingers találkozókat egyedülállóknak és pároknak szex céljából szervezik- így hangzik ennek a fenoménnak a definíciója. A swingers olyan emberek találkozója, akik szeretik a szexet és élvezik az örömöket, és ezt nem akarják meghagyni csak maguknak.

Transzsexualitás – az ellentétet fejezi ki az érintett személy születéskor kapott nemével és azzal a nemmel szemben, amelyhez tartozónak érzi magát.

Urológus - Urológia a férfiak és nők húgyúti rendszereivel és azok betegségeival foglalkozó orvostudomány Ezenkívül a férfi nemi szervek betegségeinek megelőzésére, diagnosztizálására és kezelésére is összpontosít. Ha urológiai problémái vannak (például vizelési problémák) vagy merevedési zavarokkal járó nehézségei, és urológust szeretne felkeresni, kérjen házi orvosától beutalót az urológushoz. Ha magánrendelőt szeretne felkeresni, ott díj ellenében kivizsgálják, oda nem kell a házi orvos ajánlása.

Vaginizmus -hirtelen kialkult nem befolyásolható hüvelygörcs. Ez akkor fordulhat elő ha a hüvelybejárat irritálódik, például ha ginekológus vizsgál, vagy közösülésnél, ha önkéntelen görcsbe rándul a hüvely és a medencefenék izomzata.

Vazektómia – vagy a férfi sterilizációja, antikoncepciós módszer férfiaknak, akik már túl vannak a szaporodási időszakon, vagyis már van gyermekük, és úgy döntöttek, hogy többet nem akarnak. A sterilizálás mellett dönteni olyan felelős lépés, amelyről a házastársakkal folytatott konzultáció után többgyermekes házasságban élő férfiak döntenek. A férfi sterilizálását helyi érzéstelenítéssel végzik, 5 mm-es vágással a herezacskón, ellenben a teljes anesztéziát és kórházi kezelést igénylő nő sterilizálásával.

Voyeurizmus - szexuális perverzió, jellemzője a szexuális izgalom levezetése más emberek szexuális aktusának titkos figyelésével.

Zerex tabletták – étrendkiegészítő az erős és minőségi erkcióért. A Zerex a természetes gyógynövényekből, vitaminokból és fontos aminosavakból származó kivonatok kombinációja. Természetes összetevőket tartalmaz, mint a királydinnye, perui maca gyökér, ginzeng, Máriatövis (Silybum marianum), L-arginín, L-lizin, Teobromin (kakaómag kivonat) és egyéb vitaminok, amelyek kedvezően hatnak a az erős és minőségi erekcióra, javítják az ágyban nyújtott teljesítményt, fenntartják az optimális tesztoszteronszintet, stimulálják a libidót és a szexuális vágyat. A cink hozzájárul a termékenységhez, a megfelelő reprodukciós funkcióhoz, a tesztoszterin szinten tartásához a vérben. Az L-arginin hozzájárul a szervezet vérellátásának, a nemi szervek finom hajszálereinek vérellátásához, ezzel is javítva a tartós erekciót.